Väčšina z 2300 diel Tatranskej galérie v Poprade je spätá s Tatrami

25.01.2006 Poprad

Poprad 25. januára (TASR) - Zbierkový fond Tatranskej galérie v Poprade tvorí takmer 2300 diel, z ktorých väčšina je tematicky spätá s Tatrami.
Galéria vznikla pred 45 rokmi a k jej prvoradým akvizičným zámerom patrí sústreďovať diela významných slovenských a zahraničných umelcov spojených s Tatrami. Zrealizovala viacero výstav s touto tematikou, ktoré mali priaznivý ohlas. Riaditeľka Tatranskej galérie Anna Ondrušeková pre TASR uviedla, že prvá tohtoročná výstava vo Vile Flóra v Starom Smokovci, ktorú sprístupnili 19. januára a potrvá do 19. februára, predstavuje Tatry trochu inak.
Na rozdiel od predchádzajúcich výstav venuje priestor aj menej známym autorom. Niektoré z diel sú vystavované po dlhšom čase, prípadne prvýkrát. Z hľadiska výtvarnej techniky je výstava rôznorodá, pričom najbohatšie je zastúpená olejomaľba.
\"Výstava približuje 80 diel od 35 autorov a dáva možnosť vidieť a poznať rôzne umelecké podania a rukopisy, \" uviedla Ondrušeková. K najstarším vystaveným dielam patria Tatranská panoráma z roku 1890 od Dezidera Czöldera, Podtatranská krajina z roku 1907 od Róberta Nádlera či Tatry z roku 1912 od Antona Jasuscha.
\"Časť diel sme nainštalovali tak, že skupina obrazov od rôznych autorov vytvorených príbuznou technikou a spôsobom stvárnenia, vytvára v kompozičnom usporiadaní nový, väčší obraz a znásobuje estetický zážitok, \" spresnila riaditeľka. Podľa nej výstavu pripravili predovšetkým pre turistov, ale zaujímavé pohľady na Tatry ponúka aj \"domácim\".
 

Vyberte región

mark